Zuhal'in Müzesi

2 Aralık 2010 Perşembe

Safranın Faydaları



Bayramda yaptığım Safranbolu turundan sonra safranın faydalarından bahsetmesem olmazdı. Ben de azıcık bahsedeyim o zaman.:)) Safranbolu'da safran 1 gr. olarak satılıyor. 1 gramı 10 TL. Söylediklerine göre 1 gr. safran  1 ton suyu renklendirebiliyor.

Safran koyu portakal rengi, iplik görünümünde, lezzetli ve keskin kokulu bir baharat olup latince adı crocus sativus'dur.

Çiğdem çiçeği denilen bu bitki  İtalya’dan, Hindistan’a Akdeniz- Ortadoğu arasındaki bölgede yetişir.

Sağlık için pek çok faydası bulunmaktadır;

Sindirim sistemini uyararak, hazmı kolaylaştırır, kolik ağrılarını rahatlatır, mide asit ve gazlarını giderir.

Ateşi düşürür ve öksürüğü keser. Bu özelliği ile özellikle astım ve bronşitte faydalıdır.

Diş etlerini kuvvetlendirir ve diş eti ağrılarını azaltır.

Kadınların adet sancı ve düzensizliklerinde olulu etkileri vardır.

Safran rahmi uyarabilir. Bu nedenle hamile kadınlar kesinlikle safran kullanmamalıdır.

Sinirleri yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır.

Çil, kaşıntı, sivilce ve alaca gibi hastalıklar için yüze ve hastalık olan diğer yerlere sürülerek kulla­nıldığı gibi, içilmesi dahi aynı hastalıklar için fay­dalıdır.


Bunların yanısıra safran, kabızlık yapıcı özelliğe sahiptir. Yüzü güzelleştirmek için cilde sürülerek kulla­nılır.
Damıtılmış yağından bir dirhem (3.2 gram) ka­dar içildiği zaman alaca hastalığına karşı faydalıdır. Üzerine sürülmesi de aynı etkiyi gösterir.

Mutfakta etlerde,safranlı pilav ve dolma içlerinin hazırlanmasında ve ekmeklerde kullanılır.Yurdumuzda özellikle zerde yapımında yararlanılmaktadır.

Safranın etkisini koruyabilmesi için serin hava almayacak şekilde kapalı bir kapta ve ışıksız bir ortamda saklanması gerekir. Gerekirse dondurularak saklanabilir. Doğru koşullarda saklanan safran 2 yıla kadar kullanılabilir.

Hiç yorum yok: